Nietypowe połączenia smaków, aromaty dalekiej wyspy i pasja gotowania – wszystko to spotkało się na talerzach uczestników warsztatów kulinarnych poświęconych kuchni kreolskiej z Reunion. Wydarzenie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Podczas trzygodzinnych warsztatów uczestnicy mieli okazję nie tylko poznać tajniki kuchni kreolskiej, ale także własnoręcznie przygotować dwa tradycyjne dania: rougail saucisse – potrawę na bazie kiełbasek w pikantnym sosie pomidorowym oraz gâteau patate douce – ciasto z batatów i wanilii. Gotowanie przebiegało w swobodnej atmosferze, a każdy etap przygotowania dań poprzedzony był opowieścią o kulinarnych zwyczajach wyspy Reunion.
Warsztaty poprowadzili Ela i David Legros – twórcy projektu „Siedlisko Letnia Kuchnia” i promotorzy odpowiedzialnej turystyki kulinarnej. David, pochodzący z Reunion, z zaangażowaniem dzielił się wiedzą o smakach swojego dzieciństwa i rodzinnych przepisach. Ich obecność w Olsztynie nie tylko wniosła egzotyczny klimat do szkolnej kuchni, ale także zainspirowała uczestników do odkrywania nowych kultur poprzez jedzenie.
Organizatorem wydarzenia było Centrum Polsko-Francuskie Côtes d’Armor Warmia i Mazury w Olsztynie we współpracy z Olsztyńskim Stowarzyszeniem Przyjaciół Bretanii i Francji AMITIE. Warsztaty stanowiły część większego programu wydarzeń kulturalnych realizowanych przez instytucję kultury Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Wstęp 80 zł.